Sportgates

Mityba rudens sezonu – naudingi vaisiai ir daržovės


Vos prasidėjus rudeniui vėsesni orai kviečia įsisupti į šiltesnę aprangą ir mėgautis arbatomis, o dėl staigiai besikeičiančių orų dažnas organizmas alinamas peršalimo ligomis. Natūralu, kad dėl mažiau atsparaus imuniteto mažėja fizinis krūvis, kinta mitybos įpročiai. Tačiau rudenį parduotuvių ir turgų lentynos nukraunamos sezoninėmis daržovėmis ir vaisiais, kurie gali padėti stiprinti imunitetą ir nenukrypti nuo įprastos sportinės rutinos. Pateikiame keletą vaisių ir daržovių, kurios jau šiandien turėtų atsidurti tavo prekių krepšelyje.

Saldžiosios bulvės – batatai
Netradicinė spalva, neįprasto dydžio ir keistų formų daržovę parduotuvėse atpažinsi greitai. Batatai gausiai praturtinti vitaminu A, kuris naudingas kaulams, imuniteto stiprinimui, sveikesnei odai ir regai. Ši daržovė neturi cholesterolio, tačiau yra kupina dietinių skaidulų bei taip organizmui reikalingos geležies. Batatus gali drąsiai įtraukti į savo sveikos mitybos planą – 100g produkto kalorijų skaičius nesiekia net šimto. Saldžiąsias bulves galima virti, tačiau dėl sodresnio skonio, dažniau ši daržovė kepama orkaitėje. Batatus gali valgyti kaip užkandį, gardinti jais salotas ar sriubas.

Greitas receptas: Supjaustyk batatą lazdelėmis, dubenyje pamaišyk jas su šlakeliu alyvuogių aliejaus, išdėliok lazdeles ant skardos su kepimo popieriumi, apibarstyk džiovintos paprikos milteliais, pipirais ir česnakine druska. Kepk apie 20 minučių, kol lazdelės paruduos. Skanaus!

Spanguolės
Ryškiai raudonos uogos papildo mitybos racioną antioksidantais, vitaminu C bei skaidulomis.

Šios medžiagos, o ypatingai skaidulos, gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį. Gausus vitamino C kiekis padės stiprinti imunitetą, prisidės prie spartesnės kolageno gamybos. Spanguolės naudojamos kaip nepakeičiamas košių, desertų ir salotų pagardas, spaustos sultys geriamos norint efektyvinti virškinimo sistemos darbą, o iš spanguolių pagamintas padažas bei jomis praturtinti įdarai – įvairių kultūrų virtuvėse derinami prie vištienos ar kalakutienos patiekalų.

Moliūgai

Ko gero, daugiausiai apkalbų sulaukianti sezoninė daržovė. Nors moliūgai savo piką pasiekia šiek tiek prieš heloviną, rudenį ši daržovė nepakeičiama norint mėgautis mažai kaloringais, naudingais mineralais bei vitaminais praturtintais patiekalais. Moliūgas viena iš nedaugelio daržovių, kuri gerina miego kokybę, gali padėti stiprinti širdies veiklą bei prisidėti prie sveikos regos. Moliūgų konsistencija puikiai tinka trintoms sriuboms bei įvairiems kepiniams gaminti – moliūgas vienas ingredientų, kuris praturtins blynų, keksiukų ir pyragų medžiagų racioną.

Greitas receptas: Pusė puodelio moliūgų piure, žiupsnelis malto imbiero, kiaušinis, trečdalis puodelio nesaldinto migdolų pieno, šaukštelis klevų sirupo ir kokosų aliejaus, du šaukšteliai kepimo miltelių, šiek tiek šokolado gabalėlių, šiek tiek cinamono, druskos, vanilės ekstrakto ir puodelis pilno grūdo miltų – tavo moliūgų blynai privers apsilaižyti pirštus!

Granatai
Granatai garsėja ne tik dėl egzotiškos savo išvaizdos, bet ir dėl savo antioksidantinių savybių. Granatų sėklos naudojamos salotoms, įvairiems marinatams, taip pat populiarios iš granatų spaustos sultys. Antioksidantais praturtintas vaisius padeda sumažinti vėžinių ląstelių atsiradimo riziką, taip pat naudingas ir virškinimo problemų turintiems žmonėms.

Greitas receptas: ketvirtadalis puodelio granato sėklų, tiek pat avižų, pusė šaukštelio medaus, šiek tiek moliūgų sėklų ir pusė puodelio graikiško jogurto – energijos užtaisas tavo rytui!



REGISTRUOTAS KLIENTAS

pamiršai slaptažodį?

Slaptažodžio sugrąžinimas

NAUJAS KLIENTAS

Registruokis ir sportuok nevaržomai!

REGISTRACIJA
  • Vyras
    • Vyras
    • Moteris
  • Vyras
    • Vyras
    • Moteris