10 Super vaisių ir daržovių pavasario sezonu
Artėjantis pavasaris – puikus laikas organizmą prasivalyti bei grįžti prie lengvesnės ir sveikesnės mitybos. Prekystaliai netrukus bus nukrauti šviežiomis daržovėmis vaisiais, tad neabejojame, kad tavo kasdienėje rutinoje atsiras didesnis sveikesnių produktų kiekis. Savo ruožtu išrinkome 10 pavasarinių vaisių ir daržovių, kurie turi itin vertingų savybių ir nepakeičiamos naudos tavo organizmui.
1. Šparagai
Šparagai pavasarį – tikras daržo pasididžiavimas. Šparaguose gausu A, C, E, K ir B vitaminų, turi natūralių detoksikacinių savybių. Mūsų komanda dievina šparagus – juos galima ruošti kaip tik nori: virti garuose, kepti griliuje, orkaitėje su įvairiais pagardais.
2. Žirniai
Žirnių nauda žinoma jau nuo viduramžių. Juose gausu A, B1, B6, C ir K vitaminų bei mineralinių druskų. Žirniai kupini baltymų, kurie savo kiekiu gali atstoti mėsą. Be to, žirniai itin tinka organizmo valymo tikslams ir yra nesunkiai virškinami.
3. Špinatai
Jei nori sveikų lengvų salotų – improvizuok su špinatais! Juos gali naudoti gaminant tortilijas, makaronų patiekalus, troškinius, omletus – variantų begalė! Špinatuose gausu kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies ir kitų medžiagų, taip pat jie kupini baltymų, riebalų ir angliavandenių bei organinių rūgščių.
4. Avokadai
Avokadai praturtinti ne tik riebalais ir angliavandeniais – juose taip pat, palyginus su kitais vaisiais ar daržovėmis, gausu skaidulinių medžiagų. Avokaduose yra apie 20 įvairiausių mineralinių medžiagų ir vitaminų, dėl kurių šie vaisiai vadinami “super maistu”.
5. Citrinos
Citrinos vertinamos dėl jose esančio gausaus vitamino C kiekio, kuris padeda pagerinti odos būklę, yra naudingas inkstų veiklai, padeda geresniam virškinimui. Į stiklinę ar gertuvę įdėk keletą citrinos skiltelių, skiltelę imbiero, mėtos lapelių, įpilk vandens ir mėgaukis skaniu sveiku gėrimu.
6. Ridikai
Ridikėliai itin tinka organizmui detoksikuoti, yra sotūs ir turi mažai kalorijų, tad gali padėti numesti svorio, padeda drėkinti odą, turi geros įtakos kepenų ir inkstų veiklai, gerina kraujotaką. Ridikėliai beveik neturi riebalų ir cholesterolio, apie 90% ridikėlio sudaro vanduo, tačiau dėl gausaus vitaminų ir mineralų kiekio yra itin maistingi.
7. Kiviai
Nors kone stebuklingu vaisiu laikomas yra obuolys, neabejojame, kad šį titulą gali pasiveržti kivis. Kiviai itin vertinami dėl savo savybių: pirmiausia, kivis turi dvigubai daugiau vitamino C nei citrinos. Antra, kiviai padeda gerinti virškinimo sistemos darbą. Trečia – kivis kupinas įvairiausių vitaminų ir mineralų, kurie padeda gerinti kraujotaką, mažina stresą, turi naudingos įtakos kaulams ir dantims.
8. Abrikosai
Abrikosas – tik sveikatingumo žvaigždė. Abrikosai turi nepakeičiamų savybių gerinant širdies veiklą, greitina medžiagų apykaitą, mažina osteoporozės riziką, turi naudos gydant anemiją bei astmą. Mūsų kultūroje labiau paplitę džiovinti abrikosai, tačiau specialistai pataria vartoti šiuos vaisius šviežia jų forma.
9. Mangai
Nekaloringas, visiškai neturintis cholesterolio šis vaisius žinomas ne tik dėl ryškios geltonos spalvos bet ir dėl savo antioksidantinių savybių bei skaidulų kiekio. Šios savybės padeda organizmui gerinti kraujotaką, sumažina debeto riziką, gerina širdies veiklą. Mangus gali valgyti ne tik šviežius, bet ir kitokia forma. Gali pagaminti iš mangų marinatus mėsai, padažus salotoms ar sveikuoliškus glotnučius.
10. Artišokai
Artišokai tai dar viena daržovė, kuri turi stiprią naudą dėl savo antioksidantinių savybių, kurios gali padėti sumažinti vėžinių ląstelių atsiradimo riziką. Artišokai nepakeičiami jei nori detoksikuoti organizmą, ypatingai gerinant kepenų ir virškinimo sistemos veiklą. Taip pat artišokuose gausu skaidulų kurios gali padėti lieknėti!