Sportgates sporto klubas
Loading

Muzika – motyvatorius ar trukdis?

fit-girl-listening-to-music-on-her-iphone-picjumbo-com

Ko gero daugelis neįsivaizduojame treniruotės be telefono ar grotuvo, kuris pripildytas mėgstamiausia muzika ir iš ausinių sklindančių trankių roko arba energingos elektroninės muzikos garsų. Specialistų nuomonė įvairiapusiška – vieni diskutuoja apie muzikos naudą ir jos suteikiamus privalumus, kitų nuomonė kategoriška – muzika trukdo susikaupti ir mažina treniruočių efektyvumą. Tačiau nepaisant to, negali paneigti, jog daugeliui sportuojančių muzika, skirtingai nuo jos žanro, sportuojant sukuria tam tikrą nusiteikimą, atpalaiduoja, padeda susikoncentruoti į treniruotės metu atliekamus pratimus.

Svarbiausia nusiteikti
Geriausia, ką gali padaryti – pradėti muzikos klausyti dar prieš treniruotę. Būtinai pasirink tokią muzika, kuri suteikia daugiausiai gerų emocijų ir skatina judėti. Geras nusiteikimas – gera pradžia, o tai jau pusė darbo, todėl atmink: sau susikurti tinkamą nuotaiką prieš žengiant į sporto salę – labai svarbu.

Tinkamo ritmo palaikymas
Už muzikos garsų priėmimą atsakinga motorinė smegenų dalis, kuri kontroliuoja tavo kūno  reakcijas, judesius ir orientaciją. Smegenys priima muzikos signalus kaip tam tikrą stimulą, pagal kurį smegenys sukuria sinchroninį procesą, susiejantį muzikos garsus su tavo judesiais. Tai reiškia, jog atsižvelgiant į muziką, yra sureguliuojamas muzikos ir judesių ritmas, kuris toliau išlaikomas pastovus. Taip didinamas tavo treniruotės efektyvumas ir subalansuojamas jėgų paskirstymas.

Pagalba teisingam kvėpavimui
Kvėpavimas yra bene sudėtingiausias procesas treniruotės metu. Kadangi muzika padeda sureguliuoti tinkamą ritmą sporto metu, prie muzikos jo prisitaiko ir kvėpavimo procesas. Taisyklingas kvėpavimas padeda pasiekti geresnių rezultatų ir paverčia treniruotę efektyvesne. Jis leidžia reikalingam deguonies kiekiui patekti į organizmą. Deguonimi aprūpinamos tiek smegenys, tiek raumenys. Tinkamas kvėpavimas stiprina širdies ir plaučių darbą, todėl tai didina organizmo ištvermę.

Esminiai principai
Nepaisant visų šių muzikos suteikiamų privalumų, kurie padeda treniruotės efektyvumui, vis dėlto nėra gerai aklai pulti visu garsu klausytis trankios muzikos. Pirmiausia, kad muzikos poveikis būtų naudingas, pradėk nuo muzikos garso sureguliavimo – sveikatos specialistai pataria, kad optimalus garso lygis sporto metu turėtų būti toks, kad aiškiai girdėtum dainos žodžius, bet tuo pat metu galėtum girdėti ir šalia kalbančius žmones. Taip pat, didesnio intensyvumo pratimų metu stenkis pasirinkti dainas, kurios tau turi asmeninę reikšmę – taip sukursi reikiamą emociją, kuri leis lengviau atlikti sudėtingus pratimus.

Jei treniruočių metu iš muzikos nejauti jokios naudos, siūlome pasirinkti mėgstamą muziką, šokti į sportinius batelius ir keliauti į sporto klubą išbandyti rekomendacijų. Jei muziką sunku pasirinkti – pradžiai siūlome tau keletą YouTube muzikos grojaraščių, kurie gali suteikti tau motyvacijos sportuoti.



Taikos pr. 141,
Klaipėda
Vytauto pr. 23,
Kaunas
A. Sabaliausko g. 14,
Kaunas
Verkių g. 31C,
Vilnius
JAU DIRBAME!
Mindaugo g. 14b, Vilnius

REGISTRUOTAS KLIENTAS

Prisijunk ir sportuok nevaržomai!

PRISIJUNGTI

NAUJAS KLIENTAS

Registruokis ir sportuok nevaržomai!

REGISTRUOTIS